Založ si blog

Demonštrácia – STOP zákonu, ktorý je proti učiteľom

Vládna garnitúra ignoruje nie len 21 000 podporovateľov Petície za stiahnutie zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý sa po prezidentovom vete chystá opäť schváliť parlament, ale celé školstvo na všetkých jeho úrovniach. Je vec našej stavovskej cti, aby sme sa v takejto situácii postavili na odpor. 9. mája budú poslanci parlamentu už druhý krát hlasovať o zákone, ktorý je proti učiteľom. Poďme nahlas povedať „STAČILO“, poďme jasne vyjadriť, že chceme lepší zákon a lepšie školstvo.

Príďte štvrtok 9. mája o 15.30 pred Úrad vlády na Námestie slobody odkiaľ budeme spolu kráčať pred parlamentZoberte so sebou aj kolegov a známych, pretože kvalitné školstvo je cesta k lepšej budúcnosti. Tu je udalosť k demonštrácii na facebooku: https://www.facebook.com/events/600355507041402/ (Kliknite na „Zúčastním sa“, alebo „Mám záujem“ a tlačidlom „Zdielať“ pozvite svojich priateľov, nech vie o demonštrácii čo najviac ľudí.)

7.mája sme poslali poslancom parlamentu otvorený list s názvom „Výzva poslancom NR SR k hlasovaniu o zákone o pedagógoch“, ktorý nasleduje.

Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec,

pred hlasovaním o novom zákone o pedagogických a odborných zamestnancoch si prosím prečítajte argumenty, prečo my, učitelia, s novým znením zákona nesúhlasíme.

Predložená verzia zákona nespĺňa požiadavky Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 – 2020. Doterajšie naháňanie sa za kreditmi malo byť nahradené systémom vzdelávania pedagógov, ktorý by garantoval zvýšenie kvality vzdelávacieho procesu. Namiesto tejto dlho očakávanej zmeny však dochádza iba k redukcii súčasného systému, s ktorým nie sú spokojní učitelia, odborníci či analytici ministerstva financií. Obmedzená platnosť kreditov a na ne naviazaných príplatkov, ako i oklieštenie možností vzdelávania pôsobia demotivujúco. Zákon priamo diskriminuje niektoré skupiny pedagógov, napr. učiteľov materských škôl, vychovávateľov, asistentov učiteľa a zahraničných lektorov a výrazne obmedzuje možnosť ich kariérneho rastu. Vychovávateľom v školských kluboch detí a špeciálnej škole internátnej sa síce znížil rozsah priamej výchovno-vzdelávacej činnosti, ale iné skupiny, napr. vychovávatelia špeciálneho výchovného zariadenia či školského internátu, alebo učitelia materských škôl, sú diskriminované. Zákon nezaručuje dostatočnú ochranu pred bossingom, riaditeľ a zriaďovateľ sú naďalej nepostihnuteľní. Hodnotenie riaditeľov a vedúcich zamestnancov, ktoré malo zabezpečiť demokraciu a reciprocitu na pracovisku, bolo zo zákona vypustené. Naopak, zákon zvyšuje právomoci riaditeľa, ktoré brzdia proces demokratizácie školy a môžu viesť k výskytu sociálno-patologických javov. Etický kódex, zákonom určený ako povinná norma správania sa pedagógov, ministerstvo doposiaľ  nezverejnilo a takýto typ ideového dokumentu nemá právnu silu.

Každý rok výrazne narastá nedostatok učiteľov. Pomôžte, prosím, zastaviť proces odchodu tých najlepších. Pokúste sa presadiť dôkladnú prípravu komplexného a moderného zákona v úzkej spolupráci s pedagógmi.

Žiadame Vás, aby bol zákon vrátený vláde. O tom, ako kvalitne sa bude v našich školách učiť, budete rozhodovať aj Vy, hlasovaním 9. mája.

https://www.youtube.com/watch?v=H4ZrSZUC2UM&feature=youtu.be

Iniciatíva slovenských učiteľov

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 235792x
Priemerná čítanosť článkov: 2774x

Kategórie