Založ si blog

O štrajku nielen všetkým dejepisárkam, dejepisárom

Drahé kolegyne a kolegovia,

netrvalo to dlho a po pár mesiacoch sme mnohí opäť v tom. Vypočuli sme si argumenty iniciatívy, zvážili ich a pridali sa.

Napriek tomu, že sme presvedčení o správnosti požiadaviek, ako aj o zvolených formách ich presadzovania, štrajk rozhodne nie je ničím príjemným.  Prináša mnoho negatívnych sprievodných javov. Dozvedáme sa o svároch a tlakoch na pracoviskách, o zastrašovaní a vyhrážkach. Zisťujeme, že časť spoločnosti reaguje na tento spoločenský pohyb veľmi nevraživo a dehonestujúco. Presviedčame sa o tom, že vládny predstaviteľ, ktorý by mal ísť všetkým príkladom, na nás reaguje zavádzaním, ba dokonca vyslovenými klamstvami. 

2-napis-page-001

Logicky sa teda zamýšľame nad tým, či to má význam a či to stojí za to.

V tejto súvislosti sa chcem prihovoriť predovšetkým mojim kolegyniam dejepisárkam a dejepisárom a podeliť sa s nimi o názor.

So žiakmi v rámci výučby preberáme veľké množstvo tém. Začíname v praveku a končíme takmer v súčasnosti. Preberáme mnohé obdobia a udalosti. Učíme o osvietencoch, Štúrovcoch alebo sufražetkách. Spomíname Sokrata, Jána Husa, Jána Palacha.

 

Všetci máme svoje obľúbené osobnosti, prostredníctvom ktorých chceme žiakov zaujať a inšpirovať. Učíme o ľuďoch, ktorí verili, bojovali ale aj trpeli. Častokrát si pritom dovoľujeme hodnotiť ich názory a konanie, hoci boli v diametrálne odlišných situáciách ako sme dnes my.

Do akej miery však môže byť naša výučba autentická a uveriteľná, pokiaľ nie sme schopní vykročiť zo svojej komfortnej zóny a postaviť sa za vec, ktorú považujeme za správnu?

0000012389

Nám dnes nehrozí, že budeme pre svoje presvedčenie mučení, ukrižovaní alebo upálení. Znížená mzda či nahnevaný riaditeľ sú naozaj banality v porovnaní s tým, čomu čelili mnohé významné osobnosti slovenských i svetových dejín, o ktorých s takým zápalom učíme.

Pokiaľ teda súhlasíte so štrajkovými požiadavkami a nie ste ešte zapojení – napravte to. Dnes totiž máme príležitosť históriu nielen učiť, ale aj tvoriť. Žiakov inšpirovať nielen rečami, ale aj činmi. Osobnosti nielen spomínať, ale aj sa nimi stať.

Ivan Stodola

Iniciatíva slovenských učiteľov

ISU s mojou skolou

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 234926x
Priemerná čítanosť článkov: 2764x

Kategórie