Založ si blog

Štrajk sa neskončil. ..

Nebolo to tak dávno, čo nás prominenti z bývalej vlády označovali za politicky orientovanú skupinku neprispôsobivých provokatérov, pretože sme sa rozhodli zmobilizovať tisíce učiteľov a spoločne vstúpiť do štrajku aj vďaka pasivite či výsmechu zo strany vládnej moci. Vraveli, že naša aktivita je politicky motivovaná, pretože sa blížia voľby. Bolo im jedno, že naša snaha trvá už niekoľko rokov, že sme sa im pripomínali rôznymi akciami, demonštráciami či aktivitami na jeseň minulého roka. Zvíťazila arogancia moci, ktorá je dnes už minulosťou.

Udiali sa voľby, ktoré priniesli zaujímavé výsledky. Mnohí nás vyzývali, aby sme sa k voľbám vyjadrili. Odmietli sme to. Sme neformálne apolitické hnutie, ktorého členovia síce majú svoje politické presvedčenie, no ako celok sa k politike ako takej nehlásime. Opakujeme a budeme opakovať donekonečna – nám ako Iniciatíve slovenských učiteľov ide iba o školstvo, ktoré potrebuje pomoc.

12742339_1081538585210293_2872489801077823563_n

Nová vláda je tu a s ňou kopec povinností, ktoré sa týkajú „nepopulárnych“ rezortov ako sú školstvo či zdravotníctvo. Je potrebné konštruktívne riešiť problémy, ktoré na Slovensku máme. Uznávame, prevziať rezort školstva v čase, kedy je vyhlásená štrajková pohotovosť, je ako chodiť po tenkom ľade. Je to náročné a chce to aj dávku odvahy.

Je takmer mesiac po voľbách, máme nového ministra. Nekomentujeme ani výber osoby, ani stranícku príslušnosť.  Cieľ Iniciatívy slovenských učiteľov je jednoznačný – presadiť kroky k tomu, aby školstvo na Slovensku nestagnovalo, ale získalo novú tvár. Požiadavky, za ktoré sme štrajkovali, sú nezmenené a stále aktuálne. Sme presvedčení o tom, že výchova a vzdelávanie na Slovensku potrebujú investície. Jedine tak sa dá dosiahnuť stabilita, o ktorej pán minister rozpráva. Problémy sú definované, riešenia sú na stole, čas beží, preto hovoriť o prvých sto dňoch pre vládu nemá zmysel. Kocky sú hodené, teraz nastal čas konať.

12670472_1076151519082333_2883662920974757782_n

Učitelia nebudú sedieť doma so založenými rukami a čakať, že sa snáď niečo zmení. Naše požiadavky stále neboli splnené, štrajková pohotovosť trvá a my sa pripomíname. Každým dňom vznikajú nové lokálne iniciatívy, ktoré organizujú aktivity. V Košiciach prebehne budúci týždeň „Inaugurácia ministra školstva“, v Ružomberku sa bude bubnovať, v Bratislave pochodovať. Všetky tieto akcie a mnoho ďalších nie sú smerované „proti niekomu, niečomu“ ale „za niečo“. Za budúcnosť výchovy a vzdelávania na Slovensku.

Preto pozor, štrajk sa neskončil, štrajk stále trvá…

Iniciatíva slovenských učiteľov

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 234916x
Priemerná čítanosť článkov: 2764x

Kategórie