Založ si blog

Školstvo je v pr_eli!

Reforma školstva je pochovaná, kritici školstva odstránení. Podvodné praktiky a nefunkčný systém nepotrestaný. Nový rok prináša veľmi nepriaznivý nástup – sme dlhodobo klamaní a žiadna náprava sa nechystá.

Neuveriteľné, že sa pár zlodejov môže takto smiať do tváre slušným ľuďom. Po toľkýkrát vo mne vzkypela žlč. Minifigúrka školstva zametá prach. Zrušila Inštitút vzdelávacej politiky. Jedna z mála inštitúcii, ktorá na ministerstve bola schopná niečo zmysluplné vyprodukovať. Kritické revízie výdavkov a správy o fungovaní vzdelávania učiteľov, riadeniach vysokých škôl, nízke platy učiteľov, upozornili na absurdnosť trhu učebníc, byrokracie, tému potrebnosti Testovania a iné problémy. Správy upozorňujú na vážne pochybenia a zlyhávania systému. Druhého januára 2018 sa dozvedáme, že je abraka dabraka zrušený od 1.1.2018. V princípe by to nemuselo vadiť, keby to bola jediná vec a sme prosperujúcim rezortom. Keď si predstavím, že sme opäť naleteli a mnohí múdri ľudia zas po toľkýkrát uverili, že tie rímske hry zvané „Učiace sa Slovensko“ boli iba podhodenou zábavou pre plebs, kým čierny Peter neukradne eurofondového žolíka. A beztrestne ukradol a my sme po pár dňoch dostali sympatickú analytičku, ktorá poutierala prach a beztrestne zrušila už beztak krvilačné hry pre ľud. Rozpustila masu „domov“ a pokračuje v šafárení. Najviac ma na tom štve, že absolútne cúvajúce inštitúcie ako je MPC, ŠPÚ a ŠŠI a im podobné budú naďalej produkovať vákuum a ona na posmech rozbúrenému davu obesí toho najschopnejšieho. Dúfam len, že osud nielen pešiakov na šachovnici, ale celej tejto zradnej maškarády bude podobný, ako osud tej rímskej v r. 476.

Symbolických 25 rokov krajiny, banánovej republiky. Takmer nič v školstve nefunguje. Rozpadajúce sa schátralé vzdelávanie, záporná inklúzia, rozmach extrémizmu.

Milí učitelia, je čas podať daňové priznanie. Mimoriadne, lebo to „riadne“ sme 25 krát premeškali. Necítim nenávisť, ale spravodlivý hnev a mám pred očami veľkého učiteľa dejín, M. Gándhího, hrdinov koncentračných táborov a mnohých iných svätcov 20.storočia. Jeden z nich sa k nám učiteľom prihovoril neblahými, ale trefnými slovami: „Zbabelému učiteľovi sa nikdy nepodarí urobiť zo svojich žiakov hrdinov.“ A dodáva: „Staňme sa tou zmenou, ktorú hľadáme vo svete.“  (Gándhi, 1927)

Viktor Križo

Iniciatíva slovenských učiteľov

Tag:

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 234918x
Priemerná čítanosť článkov: 2764x

Kategórie