Táto krajina nie je pre všetky deti

21. decembra 2016, Iniciatíva slovenských učiteľov, Nezaradené

Vážení páni, pri schvaľovaní príspevkov na asistentov ste spravili nulový krok. Zbytočné žiadosti, zbytočný čas pedagogických a odborných zamestnancov, výsledkom je v množstve prípadov iba nula. Pripíšte si ju na svoj účet.
Inkluzívne vzdelávanie nie je len trend v európskej pedagogickej praxi, je nepopierateľne aj  kľúčom k lepšej, rozumej humánnejšej spoločnosti. Integrácia žiakov so špeciálnymi potrebami je vizitkou  úrovne spoločnosti a  zapájanie zdravotne znevýhodnených detí je jednoznačne zložitý a dlhodobý proces, o ktorom sa  v našom školstve začalo hovoriť  už v druhej polovici deväťdesiatych rokoch. Základným predpokladom úspešnej integrácie je individuálny prístup, ktorému vo významnej miere napomáhajú asistenti učiteľa. Sú tí, ktorí zverenému dieťaťu s autizmom, ADHD, poruchami učenia, sluchovým, zrakovým, či mentálnym postihnutím, alebo s nadaním pomáhajú odstraňovať bariéry a stať sa súčasťou väčšinového  sveta, preto je ich práca  nenahraditeľná.

Postoj Ministerstva školstva SR bez ohľadu na to, ktoré strany sú pri moci, je konzistentný. Vo všetkých  vyhláseniach, dokumentoch sa k inklúzii hlási a podporuje ju. …teoreticky, pretože prax je taká, že ak škola chce získať prostriedky na asistenta, riaditeľ vyrieši administratívne úkony a podá žiadosti, výsledok je však závislý od vôle ministerských úradníkov a pridelených financií. Aj napriek každoročným očakávaniam počet kladne vybavených žiadosti je často nulový, resp.  schválený počet asistentov je nedostačujúci.

Po schválení rozpočtu na rok 2017 premiér Fico a minister financií pasovali za víťaza rozpočtu rezort školstva – a ako to vyzerá v praxi? V roku 2016 bol počet asistentov učiteľa 1687, čo ani zďaleka nespĺňa požiadavky školskej praxe. Preto ministerstvo, ktoré to s inklúziou myslí „vážne“, počet asistentov navýšilo na 1701. Áno, počítate dobre, počet asistentov sa zvýšil o 14, a tak napríklad na jednej bratislavskej škole, ktorá sa špecializuje na vzdelávanie detí so špecifickými poruchami učenia, sa stalo, že žiadali 19 asistentov a dostali finančné prostriedky pre dvoch! … zlý žart, cynizmus,  inklúzia po slovensky, alebo Slovensko nie je krajinou pre všetky deti.na-blog-isu

Iniciatíva slovenských učiteľov