Založ si blog

Sprievod svetiel

Koľkokrát sme za rok našej činnosti počuli: „To nemá zmysel, pozrite, čo sa tu deje a vy si myslíte, že niekoho zaujíma školstvo?“ Ťažko presviedčať skeptikov, no napriek tomu sme z týždňa na týždeň išli ďalej a snažili sme sa hovoriť o tom, čo vedia všetci ľudia, nielen tí pracujúci v školstve. Pretože hovoriť nestačí, začali sme konať a tu už sme išli s kožou na trh, pretože už sme si nevystačili s blogmi, výzvami a petíciami, potrebovali sme ľudí, ktorí prídu na námestia a verejne vyjadria svoj názor. Mali sme šťastie, že ľudia nielenže prišli na námestia, ale tisíce vstúpili do štrajku, čím sa  mnohí zriekli významnej časti mzdy len preto, aby povedali, že podpora nášho školstva zo strany štátu je nedostatočná.

Z peňazí, ktoré vláda sľubuje investovať do školstva sa nedá robiť kvalitné vzdelávanie. 6-percentné septembrové zvýšenie miezd a zatiaľ nulový výsledok kolektívneho vyjednávania  považuje väčšina za sklamanie. Hoci štrajk priniesol aj ďalšie pozitívne výsledky, s týmto výsledkom nie je spokojná ani ISU.  Z rôznych príčin, o ktorých teraz nemá cenu polemizovať, je nás na štrajk málo… No a čo teraz? Máme sa vrátiť do zborovní,  frflať a pospevovať si: „Keď to nejde, tak to nejde?“ Komu to prospeje, kto s tým ráta? Nie, nezostaneme mlčať,  budeme kamienkom v pohodlných topánkach politikov, budeme stále hľadať spôsob, ktorým ich dotlačíme k práci na skvalitnení slovenského školstva.

plagat00-1280x926

Milé kolegyne, kolegovia, vážená verejnosť,  to najhoršie, čo môže byť, je nečinnosť, preto organizujeme sprievod svetiel,  ktorým chceme pokojným spôsobom poukázať na to, že politikom nezáleží na budúcnosti našich deti. Pridajte sa so svojím svetielkom k nám a pomôžte nám ich budúcnosť rozjasniť.  Sprievod svetiel sa začína 16. novembra o 17,11h v Bratislave na Námestí slobody a povedie na Rybné námestie.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 235711x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Kategórie