Založ si blog

Bilancia štrajku 2016

V nedeľu 23. októbra sa v Bratislave konalo celoslovenské stretnutie učiteľov aktívnych v Iniciatíve slovenských učiteľov. Súčasťou stretnutia bolo zhodnotenie práve ukončeného štrajku a diskusia o ďalšej činnosti ISU.

unnamed

Hoci od ukončenia štrajku uplynul len krátky čas a nie je ukončené kolektívne vyjednávanie a uzavretý štátny rozpočet, pokúsili sme sa o krátku analýzu súčasného stavu. Napriek tomu, že dodnes neboli splnené všetky požiadavky, s ktorými sme do štrajku vstupovali, štrajkujúci učitelia ako neformálna skupina pedagogických a odborných zamestnancov veľmi pozitívne hodnotí, že na Slovensku sa v priebehu roka udiali zásadné zmeny, ktoré môžu viesť k ich naplneniu:

  • Štrajkujúci učitelia svojím postojom dokázali vyvolať celospoločenskú diskusiu, ktorá potvrdila opodstatnenosť štrajkových požiadaviek.
  • Iniciatívni učitelia vyvolali tlak na najväčší odborový zväz, ktorý požiadavky štrajkujúcich učiteľov pretavil vo februári 2016 do Deklarácie väčšiny rozhodujúcich organizácií v školstve.
  • Pred voľbami aj po voľbách sa naši predstavitelia vplyvom štrajku predbiehali v sľuboch pre zlepšenie školstva, svoje volebné programy v kapitole školstva astronomickou rýchlosťou prerobili. Historicky prvýkrát sa vďaka tlaku učiteľov dostali reálne čísla, aj keď nie úplne v súlade so sľubmi, do programového vyhlásenia vlády SR. Týkalo sa to aj zvýšenia miezd o 6 % od septembra 2016, ako aj ďalších sľúbených, hoci nedostatočných finančných prostriedkov.
  • Navýšenie prostriedkov na školstvo v návrhu rozpočtu vládou na rok 2017 považujeme za výsledok tlaku radových učiteľov, hoci táto suma v konečnom dôsledku predstavuje len malú časť sumy, ktorá je nevyhnutná na zásadnejšie zmeny v školstve čo najskôr, nie v horizonte desaťročia.
  • ISU za svoj najväčší úspech a devízu do budúcnosti považuje vytvorenie aktívnej skupiny ľudí pracujúcich v školstve, ktorí sú zárukou, že sa o problémoch slovenského školstva bude nielen nahlas diskutovať, ale kompetentní úradníci budú vyzývaní ku konkrétnym riešeniam.

 

bratislava-strajk-uciteliaV uplynulých týždňoch bola činnosť ISU viditeľná najmä pri mediálne exponovaných akciách, v nasledujúcom období sa činnosť ISU sústredí najmä na prácu v regiónoch, priamo na jednotlivých školách.

Sme učitelia, ktorí majú radi svoju prácu a živí nás, nie sme platení politici. Vložili sme dobrovoľne do tohto boja veľmi veľa času a energie. Ďakujeme tisícom obetavých kolegov, ktorí sa aktívne zapojili, pomáhali, podporovali nás a zvádzali svoje osobné boje, počas ktorých niektorí z nich prišli o prácu alebo postavenie v kolektíve, nestratili však presvedčenie, že robia správnu vec.

Sme tu a stojíme si za tým, že naše požiadavky sú oprávnené a že naša spoločnosť potrebuje kvalitné školstvo a vzdelané obyvateľstvo.

Iniciatíva slovenských učiteľov

ISU s mojou skolou

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 235702x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Kategórie