Založ si blog

Vládny program je výzvou na štrajk

Ako sa dalo čakať, v časti programového vyhlásenia vlády venovanej regionálnemu školstvu je minimum konkrétnych údajov a termínov. Tie, ktoré tam sú, sa týkajú platov pedagogických a odborných zamestnancov. Nepredstavujú však riešenie situácie učiteľov, ale naopak, výzvu na ďalší štrajk v školstve.

 

Vláda sa vo vyhlásení zaväzuje, k tomu, že

vykoná legislatívne úpravy tak, aby sa platová tarifa pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1. 9. 2016 a následne, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania, počínajúc dňom 1. 1. 2018 každoročne zvýšila priemerne o 6 %, na čo zabezpečí primerané zvýšenie finančných prostriedkov…

Pozrime sa bližšie na to, čo z textu vyplýva. Vláda sľubuje, že v najbližších rokoch budú platy učiteľov rásť v priemere o 6 %. Tri prípady zvýšenia (v rokoch 2018, 2019 a 2020) sú však podmienené realizáciou „zásadných vnútorných zmien“. Môže sa teda odohrať niektorý z množstva scenárov.

Optimistický scenár vychádza z predpokladu, že vláda bude plniť programové vyhlásenie a zároveň sa podarí realizovať spomínané „zmeny“. Pri menej optimistickom variante by sa konalo prvé zvyšovanie (v septembri 2016), no ostatné by buď neprebehli, alebo len v obmedzenej miere, pretože sa nepodarí uskutočniť onú „reformu“. Spomeňme si, koľko Milénií a Minerv už rôzne aparáty na ministerstve pripravili, a akú časť z nich sa podarilo implementovať. Ten najmenej optimistický scenár sa opiera o predpoklad, že vláda nebude plniť programové vyhlásenie a zvyšovanie platov sa nebude konať (v avizovanej miere) ani v roku 2016. Napokon, stalo sa už pravidlom, že sľuby dané učiteľom netreba plniť.

Zahrajme sa však na naivných a pracujme s najlepším možným scenárom. V roku 2015 bola priemerná hrubá mzda pedagogického zamestnanca regionálneho školstva na úrovni 954 € (tento údaj zahŕňa aj platy riadiacich pracovníkov, napríklad riaditeľov a ich zástupcov). Priemerná nominálna mzda v národnom hospodárstve dosiahla v rovnakom období 883 €. Priemerná učiteľská mzda teda predstavovala 1,08-násobok priemernej mzdy v hospodárstve.

Predpokladajme, že v najbližších rokoch bude priemerná slovenská mzda rásť rovnakým tempom, ako v posledných troch rokoch, čiže asi o 3,10 % ročne. V roku 2020 tak dosiahne úroveň 1030 €. Predpokladajme ďalej, že by priemerné platy v regionálnom školstve štyrikrát vzrástli o 6 %. V roku 2020 by sa dostali na úroveň asi 1250 € čiže 1,2-násobok predpokladanej priemernej mzdy v celom hospodárstve. Až v  roku 2020 by sme dosiahli úroveň, na ktorej sme – podľa sľubov ministra Čaploviča – mali byť už v roku 2016, a z ktorej sa malo pokračovať k hranici 1,6-násobku. Pravda, ak priemerná mzda v celom hospodárstve porastie rýchlejšie, budeme si musieť počkať dlhšie (a naopak, ak sa jej rast spomalí).

GRAF 1

Popis: Predpokladaný vývoj miezd. Údaje znázornené prerušovanou čiarou vychádzajú z predikcie, opísanej v texte.

graf01

Vo výpočte sme predpokladali, že šesťpercentné zvýšenie tarifných platov sa priamo prejaví šesťpercentným rastom priemerných miezd učiteľov. Z rôznych dôvodov to tak nemusí byť: v čase sa mení kvalifikačná i veková štruktúra učiteľov a súčasťou ich miezd sú aj rôzne príplatky. Vidno to i na tom, že hoci v januári 2015 sa tarify zvýšili o 5 %, priemerná učiteľská mzda sa oproti predchádzajúcemu roku zvýšila o viac ako päť percent (presne o 5,03 %); v roku 2014 bol tento rozdiel ešte väčší. Buďme teda krajne optimistickí a predpokladajme, že šesťpercentné zvýšenie taríf sa pri každom zvýšení (2016, 2018, 2019 a 2020) prejaví až 7-percentným rastom priemernej učiteľskej mzdy. V takom prípade sa sľub, ktorý mal byť splnený v roku 2016, splní „už“ v roku 2019. Hurá!

Pravda, pri tom všetkom stále predstierame, že nevidíme širší kontext. Patrí k nemu napríklad miera inflácie: v posledných rokoch oscilovala okolo nuly. Ak sa to zmení, zo šesťpercentného zvýšenia taríf môže byť päť-, štvor- či trojpercentné zvýšenie reálnej mzdy. (Nezabúdajme: pri tom všetkom stále veríme – alebo sa aspoň tvárime, že veríme – tomu, že vláda bude plniť programové vyhlásenie!)

Aj bez ohľadu na makroekonomické nuansy však platí, že napriek avizovanému zvyšovaniu budú mnohé tarifné platy stále žalostne nízke. Vezmime si Petra z Bratislavy. Bude mať 31 rokov, má za sebou vysokú školu a doktorát (vysokoškolské vzdelanie 3. stupňa, PhD.). Na základnej škole učí takmer rok. Ako odpracované mu uznali aj tri roky doktorátu. Tým sa zaraďuje do 11. platovej triedy a má nárok na zodpovedajúci príplatok za prax. Okrem toho dostáva kreditový príplatok vo výške 45 €. V roku 2015 bol jeho funkčný plat 788,00 € (721 + 22 + 45). Táto suma predstavovala:

  • asi 0,9-násobok priemernej mzdy na Slovensku,
  • asi 0,55-násobok priemernej mzdy zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním II. stupňa,
  • menej ako tri štvrtiny priemernej mzdy jeho rovesníkov, teda všetkých zamestnancov vo veku 30 – 34 rokov (bez ohľadu na dosiahnuté vzdelanie).

Pavol, ktorý bude mať v roku 2020 rovnaký vek, kvalifikáciu a prax ako má teraz Peter, bude vďaka štyrom šesťpercentným zvýšeniam zarábať asi 1032 €, čiže:

  • asi toľko, koľko bude predpokladaná priemerná mzda v hospodárstve,
  • menej ako 0,6-násobok priemernej mzdy ľudí s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa,
  • zhruba 0,8-násobok priemernej mzdy jeho rovesníkov (bez ohľadu na dosiahnuté vzdelanie).

GRAF 2

Popis: Predpokladaný vývoj mzdy mladého učiteľa (10. trieda, 4 roky praxe). Údaje znázornené prerušovanou čiarou vychádzajú z predikcie, opísanej v texte.

graf02

Pritom predpokladáme, že jednotlivé priemerné mzdy, s ktorými porovnávame Pavla, budú ďalej rasť takým tempom, akým v priemere rástli v posledných dvoch alebo troch rokoch. Zároveň vychádzame z toho, že šesťpercentné zvyšovanie sa dotkne aj kreditového príplatku – naše výsledky sú preto mierne nadhodnotené. A napokon, porovnanie s rovesníkmi by pre Petra a Pavla vychádzalo ešte horšie, ak by sme brali do úvahy len tridsiatnikov-mužov.

Učiteľské povolanie teda stále nebude atraktívne: vynikajúci absolventi nebudú mať nijakú motiváciu na to, aby ho uprednostnili pred iným, a uchádzači o vysokoškolské štúdium sa ani v roku 2020 nebudú obávať prijímacích pohovorov na učiteľské odbory.

Nejde však len o mladých učiteľov: základná mzda skúseného učiteľa, ktorý je v 11. platovej triede, má prvú atestáciu a pätnásť rokov praxe, dosiahne v roku 2020 – podľa analogických predpokladov – sotva úroveň 1,06-násobku priemernej mzdy v hospodárstve.

GRAF 3

Popis: Predpokladaný vývoj mzdy staršieho učiteľa (11. trieda, 15 rokov praxe). Údaje znázornené prerušovanou čiarou vychádzajú z predikcie, opísanej v texte.

graf03

Celkový obraz je teda takýto: ak by vláda nič nesľúbila, ale len udržiavala súčasný kurz, veľa by sa nezmenilo. Za posledné tri roky rástla priemerná učiteľská mzda tempom asi 6 % ročne. Zvyšovanie učiteľských platov, ku ktorému sa zaviazala nová vláda, nie je adekvátnou odpoveďou na požiadavky učiteľov. Ministerstvo predstieralo spoluprácu a záujem, aby nás učičíkalo. Výsledok takzvanej spolupráce je urážkou všetkých tých, ktorí sa zapojili do trojtýždňového štrajku, ako aj tých, ktorí s ním solidarizovali, pričom obetovali vlastný čas aj mzdu. Programové vyhlásenie je krutým výsmechom Deklarácii, ktorú podpísali odbory a ďalšie rezortné organizácie, a ktorá žiadala zvýšenie platov o 25 % v roku 2017 a následne každý rok o 10 %. Skrátka, vládny program je výzvou na to, aby sa znova štrajkovalo – lepšie, účinnejšie, vo väčšom počte, v každom meste a obci, na všetkých stupňoch vzdelávacieho systému. Bez ohľadu na maturity, vysvedčenia, zápočty a štátnice, bez ohľadu na dobre mienené rady expertov či verejnosti, bez ohľadu na závistlivé alebo nenávistné poznámky okolia.

unnamed

 

(Údaje o mzdách pedagogických zamestnancov regionálneho školstva vychádzajú z časových radov ÚIPŠ; všetky ostatné údaje vychádzajú z databázy SLOVSTAT Štatistického úradu SR. Vo všetkých prípadoch ide o hrubé, nominálne mzdy.)

P.S.: Celkom na záver sa vráťme k scenárom a predstavme si taký, ktorý možno pracovne nazvať „mierne paranoidný“. Do programového vyhlásenia sa zaradí zvyšovanie platov o smiešnych šesť percent. No v kolektívnom vyjednávaní OZ PŠaV „hrdinsky“ vybojuje nie šesť, nie sedem, ale rovných osem percent! Všetci budú spokojní. Vláda – lebo oproti Deklarácii alebo požiadavkám ISU sa podstatne ušetrí. Zostane na štadióny, na daňové úľavy pre investorov, na cétečka. Odbory – lebo ukážu, že v záujme sociálneho zmieru vedia buchnúť po stole. My máme právnu subjektivitu, my máme zastrešenie – a tu sú výsledky! A učitelia? Nuž…

0000012389

Juraj Halas

ISU s mojou skolou

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 235798x
Priemerná čítanosť článkov: 2774x

Kategórie