Založ si blog

Bilancia ISU po troch týždňoch štrajku

Milé kolegyne, kolegovia,

v pondelok 15. februára sme oficiálne odovzdali štrajkovú štafetu vysokoškolským kolegom. Hneď na úvod Vám chceme povedať, že to neznamená, že končíme. ISU tento dôležitý akt podpory našich požiadaviek chce využiť na efektívnejší spôsob ich presadzovania v ďalšej etape zápasu o lepšie školstvo a dôstojnejšie postavenie pedagogických pracovníkov.

Pretože sa jedna etapa skončila, pokúsme sa o malú bilanciu štrajku

Počas troch týždňov sa do štrajku zapojilo približne 15 tisíc učiteľov z 1000 škôl. Neodučených bolo viac ako 400 tisíc vyučovacích hodín.

Popri štrajku boli zorganizované sprievodné akcie:

–      17 demonštrácií a pochodov (Bratislava 3x, Košice 2x, Banská Bystrica, Levice, Nové Zámky, Topoľčany, Nitra, Martin, Ružomberok, Poprad, Hlohovec, Brusel, Londýn, Brno),

–        živé reťaze v 17-tich mestách (Bratislava, Košice, Prešov, Žilina, Martin, Banská Bystrica, Nitra, Poprad, Prievidza, Trenčín, Trnava, Partizánske, Lučenec, Pezinok, Topoľčany, Rimavská Sobota, Komárno), ktorých sa zúčastnilo okolo 12 tisíc ľudí.

–     7 koncertov, viac ako 15 charitatívnych akcií (varenie a pomoc bezdomovcom, kvapka krvi, upratovanie verejných priestranstiev), stovky stretnutí a diskusií v školách, kaviarňach, knižniciach či kníhkupectvách pre učiteľov, rodičov, ale aj občanov, do ktorých sa zapojili tisícky ľudí. Je možné, všetky podporné akcie nám neboli nahlásené.

–     Iniciatíva slovenských učiteľov vydala viac ako 30 vyhlásení, otvorených listov, stanovísk, či tlačových správ adresovaných ministrovi, premiérovi, odborovej organizácii, vysokým aj cirkevným školám, Súdnemu dvoru pre ľudské práva v Štrasburgu, predsedovi EÚ či komisárovi pre vzdelávanie, ako aj bilančné správy a reakcie na nepravdivé informácie.

–    ISU počas prvých troch týždňov štrajku poslala 306 474 mailov. Z toho bolo 200 718 prečítaných a ľudia v nich klikli 20 004 odkazov.

–   Vznikla iniciatíva rodičov a študentov presadzujúca naše požiadavky.  Masívna podpora osobností a organizácií stále narastá: http://isu.sk/podporuju-nas.

–       Odoslaním podpisu cez formulár podporilo Iniciatívu slovenských učiteľov 10 177 ľudí.

Vďaka štrajku sa problematika školstva stala dôležitou spoločenskou a politickou témou a čo sa týka potreby jej riešenia, v odbornej verejnosti vládne konsenzus. Napriek tomu, že odporcovia štrajku nám vyčítali neformálnosť, my považujeme skutočnosť, že pedagogickí a odborní zamestnanci doň vstupovali len na základe svojho presvedčenia, za kľúčový moment vypovedajúci o akútnosti nahromadených problémov v slovenskom školstve. A hoci v tejto chvíli štrajk nepriniesol splnenie našich požiadaviek (uvidíme, čo prinesie štrajk vysokoškolských pedagógov), sme presvedčení, že pri zostavovaní programového vyhlásenia novej vlády budú musieť politici brať do úvahy silu nášho hlasu.

Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby sme sa Vám poďakovali za to, že ste sa k nám pripojili. Je to pre nás veľký záväzok, ktorý v nás posilňuje odhodlanie pokračovať v začatom diele. Osobitné poďakovanie patrí aj vysokým školám, ktoré sa pridali do solidárneho štrajku a stoja po našom boku. Aktuálne je ich 18 a veríme, že sa k nám pridajú ďalšie.

V blízkej budúcnosti si Vás dovolíme informovať o našich ďalších krokoch.

Vaša Iniciatíva slovenských učiteľov

ISU s mojou skolou

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 234648x
Priemerná čítanosť článkov: 2761x

Kategórie