Založ si blog

Štrajk! Ako na to?

Na nasledujúcom obrázku je všetko prehľadne a jasne vysvetlené.

www.isu.sk

www.isu.sk

viac nájdeš tu:

a ešte….nejaké argumenty pre nás zapálených, ktoré možno použiť pri argumentácii (pre tých ostatných nezapálených):…
1. Pre všetkých, ktorí si myslia, že štrajkom nič nedosiahneme, lebo vláda nestihne za 2 týždne prijať nový zákon alebo nie sú peniaze:
Zákon možno schváliť v zrýchlenom konaní v priebehu niekoľkých dní. Naposledy sme to videli pri „protiteroristickom“ balíčku. Vlada SR pracuje až do volieb, t.j. do 5. marca. NRSR zasadá stále – na zvolanie mimoriadnej schôdze treba podpisy 30 poslancov
 2. Stačí si zrátať, že oželenie 1 platu sa nám vráti v 3 ďalších /už zvýšených/ výplatách, tak nie je na mieste sa báť neúspechu, keď do toho pôjdeme všetci (alebo aspoň väčšina)
 3. Máme tu ekonomický rast. Peňazí je dosť, ide len o to ako sa prerozdelia. A ešte k tomu vláda vyzbierala na daniach viac, ako sa pôvodne očakávalo. Teraz sa ide rozdať 1 miliarda. Na najdôležitejšiu investíciu štátu ale nie sú peniaze!!! Učiteľom sa hodila ohlodaná kosť v podobe „sociálnych bytov“. Reforma ESO mala ušetriť 700 miliónov €. Kde sú tie peniaze? Prečo slovenské vlády dlhodobo dávajú na školstvo len okolo 4 % z HDP, pričom štandard v krajinách OECD je 6 %?
 4. Ostatní zamestnanci budú z toho len profitovať, pretože keď porastie cena práce v školstve a zdravotníctve, tak vyššia konkurencia na trhu práce spôsobí nárast platov aj v ostatných zamestnaniach.
 5. Do našich aktivít a prípadného štrajku sa môžu zapojiť jednotlivci
 odborového zväzu pôsobiaceho v školstve. Medzi aktívnymi učiteľmi z ISU sú už teraz členovia OZPŠaV aj NŠO, ako aj z malých nezávislých odborových organizácií pôsobiacich na jednotlivých školách. My všetkých učiteľov spájame.
6. Všetky doterajšie vlády tvrdili, že školstvo je ich prioritou, no žiadna z nich podľa toho nekonala. Ani v tomto volebnom období vláda nenaplnila vlastné programové vyhlásenie v oblasti školstva. Prečo by sme mali veriť, že keď nám odchádzajúca vláda niečo prisľúbi v ďalšom volebnom období, tak sa to splní? Sľubov sme si vypočuli už dosť. Doteraz sme boli trpezliví. Čakali sme dosť dlho a dlhšie už čakať nechceme.
7. Štrajkovali sme aj po voľbách 2012, požiadavky neboli splnené, protestujeme stále. Chceme len, aby táto vláda konečne splnila svoje sľuby!
Sme odhodlaní pokračovať až do splnenia všetkých požiadaviek. Neuspokojíme sa len s prísľubmi vo forme rôznych vyhlásení, memoránd, správ o stave školstva či pracovných skupín. Čokoľvek, na čom sa dohodneme, musí byť konkrétne a (právne) záväzné.

ISU s mojou skolou

 

 

Ecce učiteľ alebo atestácia po novom!

18.05.2020

Nie, nechcem, aby môj nadpis znel opovážlivo, berte ho prosím ako výkrik zo situácie v alma mater, ktorú si každý jeden vyspelý štát háji a buduje, aby vychovával a pripravil na budúcnosť mladých ľudí, schopných to raz tomuto štátu niekoľkonásobne vrátiť v podobe úspešných vedcov, odborníkov, politikov. Na tej ceste vo vzdelaní ich majú viesť tí, ktorí [...]

PRIMUS INTER PARES – Memorandum inkluzívneho riaditeľa

31.08.2019

Nie som vlastníkom školy, som prvý medzi rovnými (primus inter pares). Mojou prioritou je slúžiť, koordinovať, podporovať, napomáhať, prispievať, sprevádzať a zakladám si na spolupráci, subsidiarite, participácii, rovnocennosti a konsenze. Snažím sa nepoužívať slová ako ja, riaditeľ, štatutár či riadiť, rozhodovať, určovať, lebo som povedal, moja škola, moje [...]

Hodnota za peniaze po slovensky

19.07.2019

Uhorková sezóna na ministerstve školstva sa iba začína, no zdá sa, že aj napriek tomu sa môžeme tešiť na ďalšiu vlnu nezmyselných ministerských aktivít. Keď som koncom júna dostala záhadne vyzerajúcu informáciu o pripravovanej konferencii „Európsky učiteľ 21. storočia“ organizovanú Metodicko – pedagogickým centrom (MPC) v spolupráci s ministerstvom [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme učitelia, ktorým prekáža patová situácia v oblasti školstva, pretože vyše 20 rokov nedošlo k žiadnym systematickým zmenám. Nie je nám jedno, v akých školách a v akých podmienkach učíme. Rozhodli sme sa preto zverejňovať pravdivé údaje a názory pod spoločnou hlavičkou - Iniciatíva slovenských učiteľov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 234932x
Priemerná čítanosť článkov: 2764x

Kategórie